Reguli de joc:
DEFINITII:
JUDECATORUL: Oficialul care da semnalul de start, de oprire a jocului sau de intrerupere a jocului (verificarea vopselei, accidente sau penalizari).
ARBITRUL: Oficialul responsabil pentru respectarea urmatoarelor reguli:
1. El trebuie sa se asigure ca jocul poate incepe si sa comunice acest lucru Judecatorului.
2. El trebuie sa semnalizeze orice incident, accidentare sau orice necesitate de verificare a vopselei.
ZONA DE SIGURANTA: Este zona unde jucatorii isi pot da la o parte ochelarii de protectie si sa-si incarce armele. Este localizata numai in afara zonei de joc.
ZONA DE JOC: Zona unde jocul poate fi practicat. in aceasta zona este obligatoriu sa purtati echipamentul de protectie.
TERENUL NIMANUI: Zona unde jucatorii eliminati trebuie sa astepte pana cand jocul se va sfarsi. Acest teren este situat in incinta zonei de joc, deci este obligatoriu sa fie respectate toate regulile de siguranta prevazute in aceasta zona.
CAPITANUL: Fiecare echipa trebuie sa aiba un lider al ei, numit capitan.
REGULI STRICTE IN JOCUL DE PAINTBALL
1. NU SCOATE OCHELARII SAU MASCA IN TIMPUL JOCULUI.
2. INTODEAUNA TINE DOPUL TEVII SAU SACUL TEVII INAUNTRU SAU PE TEAVA CAND NU ESTI IN JOC.
3. INTODEAUNA MASOARA VITEZA DE FOC A ARMEI INAINTE DE JOC.
4. NU TRAGE LA VITEZE MAI MARI DE 0.9 METRI PE SECUNDA.
5. NU TE UITA IN TEAVA ARMEI CAT TIMP CILINDRUL DE AER COMPRIMAT ESTE CONECTAT
6. INTODEAUNA SCOATE SURSA DE AER COMPRIMAT INAINTE DE A DEZMEMBRA ARMA.
7. CILINDRUL DE AER COMPRIMAT NU TREBUIE CONECTAT DACAT LA TERENUL DE JOC.
8. DEPOZITEAZA ARMA NEINCARCATA INTR-UN LOC SIGUR.
9. URMARESTE INSRUCTIUNILE DE FOLOSIRE SI DEPOZITARE IDICATE PE SURSA DE Co2 SAU AER COMPRIMAT.
PROTECTIA PE TEREN:
1. Contactul fizic intre jucatori este interzis. Un jucator nu are voie sa atinga un alt jucator sau echipamentul lui.
2. Jucatorii nu au voie sa se urce in copaci, pe alte structuri sau in vehicole.
3. Jocul de Paintball nu este un sport periculos, cat timp conditiile de siguranta sunt indeplinite. Sondajele arata ca paintball este mai putin periculos decat alte sporturi (golf, tenis, inot, bowling si altele).
4. In timpul jocului nu este permis contactul fizic intre jucatori, (acestia sunt dati afara din joc pentru incalcarea normelor de protectie).
5. Toti jucatorii primesc un instructaj de protectie a jocului inainte de a intra pe teren.
PROTECTIA OCHILOR SI A FETEI
Cele mai importante elemente a echipamentului de protectie reprezinta ochelarii si masca, ce asigura protectia ochilor, a fetei si a urechilor.
1. Intodeauna trebuie folosit echipament de protectie creat special pentru paintball.
2. Nu trage niciodata intr-o persoana care nu poarta echipamentul de protectie.
3. Bilele de paintball ajung la viteze de 0.9 metri pe secunda si pot duce la rani permanente a ochiului neprotejat. Oricand esti in joc sau sau langa un joc activ Trebuie Sa Porti Ochelarii De Protectie.
4. In cazul in care iti cad ochelarii sau devin aburiti, itit vei acoperi imediat ochi cu mainile, te vei intinde pe pamant cu fata in jos si vei striga “Opriti Focul”, TOTI JUCATORII VOR OPRI FOCUL.
5. Daca esti eliminat din joc sau daca stai langa terenul de joc nu inseamna ca ai voie sa-ti scoti ochelarii. In momentul in care jocul s-a terminat si toate armele au dopurile puse sau "sosetele" pe teava, numai atunci ai voie sa-ti scoti ochelarii.
SIGURANTA ARMELOR
1. Trateaza fiecare arma ca si cum ar fi incarcata.
2. Cel mai important element de siguranta a armei reprezinta dopul sau sacul tevii, ce trebuie folosite oricand nu esti in joc. Dopul sau sacul poate fi scos NUMAI IN MOMENTUL IN CARE TOTI JUCATORII SI-AU PUS OCHELARII DE PROTECTIE.
3. Dupa ce esti eliminat trebuie imedat sa-ti pui dopul sau sacul tevii, anunti adversarii ca esti eliminat, apoi iesi de pe teren, FARA A-TI SCOATE OCHELARII DE PROTECTIE.
IN PERIMETRUL TERENULUI
Este obligatoriu pentru fiecare persoana (arbitrii, jucatori, spectatori) sa poarte ochelari de protectie atunci cand acestia sunt expusi in mod direct actiunilor din campul de joc in timp ce jocurile sunt in plina desfasurare sau atunci cand sunt expusi unei zone in care armele sunt folosite.
Fiecare sistem de ochelari de protectie trebuie sa includa o masca de fata complet aprobata si un dispozitiv de protectie a urechilor, fabricat special pentru fiecare model de ochelari de protectie. Acest sistem nu trebuie stricat sau deteriorat.
OCHELARII DE PROTECTIE TREBUIE PURTATI IN FUNCTIE DE ZONELE CARE AVERTIZEAZA ACEST LUCRU!
Un jucator activ care isi descopera ochii intentionat (suficient pentru a fi ranit) in timpul unui joc, in afara aprobarii si sub directa supervizare a unui arbitru, va fi elimimat din joc.
Daca un jucator este lovit, el trebuie sa strige “SUNT ELIMINAT” pentru a-i anunta pe ceilalti jucatori ca a fost eliminat. Un jucator este eliminat din joc atunci cand este marcat cu vopsea in orice loc al corpului sau echipamentului.
STARTUL JOCULUI
Cand arbitrii sunt siguri ca jocul poate incepe, ei ridica mana dreapta pentru a-l anunta pe Judecator, dupa aceasta, Judecatorul trebuie sa dea un semnal folosind un fluier. Acest semnal va anunta inceputul jocului. Numaratoarea inversa si semnalele “jocul poate incepe” vor fi anuntate ambelor echipe simultan. Pe terenul de joc nu au voie sa fie mai multe persoane decat numarul dinainte anuntat de jucatori. Se poate intampla ca o echipa sa inceapa jocul cu un numar mai mic de jucatori decat cel anuntat. Jocurile nu vor fi amanate pentru jucatorii intarziati sau pentru defectiuni la echipament. Arbitrul va elimina orice jucator care nu este impreuna cu echipa sa la locul inceperii jocului si in momentul cand semnalul de incepere a fost dat. Deasemenea el poate elimina orice jucator care paraseste zona de start inainte ca semnalul de incepere sa fie dat. Penalizare: ELIMINARE
Daca doi sau mai multi jucatori sunt marcati simultan. Arbitrul va decide care jucator este eliminat atunci cand jucatorii implicati nu sunt de acord cu ordinea in care ei au fost marcati.
Un jucator care nu striga oprirea jocului pentru verificarea vopselei asupra unui jucator in momentul in care a observat ca acesta a fost lovit (fara ca jucatorul in cauza sa stie) comite o infractþiune. Este obligatoriu ca in acest caz jucatorul sa strige : “VERIFICARE DE VOPSEA” . Penalizarea: ELIMINARE
Un jucator care ascunde sau sterge intentionat o marcare cu vopsea comite o infractiune. Orice argumente, certuri, abuzuri sau limbaj obscen folosite impotriva jucatorilor, arbitrilor sau judecatorilor in incinta sau in afara terenului sunt interzise. Penalizarea: ELIMINARE
Comportamentul agresiv, inclusiv contactul direct sau incercarea de a pune mana pe arma adversarului se penalizeaza cu eliminarea. impuscarea intentionata a unui arbitru, judecator, spectator sau jucator deja eliminat este interzisa. Penalizarea: ELIMINARE.
Daca in timpul jocului masca de fata a unui jucator este din intamplare data la o parte si acesta se afla in zona de joc, el este obligat sa se arunce la pamant cu fata in jos, sa-si acopere fata sau capul cu mainile si sa strige: “OPRITI JOCUL” atata timp cat este necesar pentru ca jocul sa fie oprit.
Imediat ce s-a determinat ca un jucator a fost marcat acesta trebuie sa-si ridice arma deasupra capului si sa paraseasca terenul imediat in asemenea fel incat sa nu interfere cu jocul care se desfasoara in continuare. in plus DACA JUCATORUL SE ELIMINA SINGUR , el poate anunta o singura data ca este eliminat. Se va permite jucatorului sa anunte ca este lovit daca se va elimina singur din joc. Daca va fi eliminat de arbitru, el nu trebuie sa vocifereze sau sa creeze situatii jenante ce nu isi au locul. Un jucator eliminat trebuie sa paraseasca terenul cat se poate de rapid si pe drumul cel mai scurt, urmand directiile date de arbitru. Dispozitivul de blocare al tevii trebuie activat atunci cand jucatorul a trecut in afara terenului de joc. Jucatorul eliminat care nu merge direct catre exteriorul terenului, ramanand sa asiste la joc/lupta comite o infractiune. Un jucator eliminat care comunica, verbal sau vizual cu coechipierii, comite o infractiune. in afara anuntului auditiv in momentele in care se anunta ca sunt eliminati, jucatorii respectivi trebuie sa paraseasca terenul fara sa semnalizeze verbal sau in alt fel coechipierii, jucatorii adversi, jucatorii eliminati sau spectatorii. Penalizarea: INCA UN JUCATOR AL ECHIPEI RESPECTIVE VA FI ELIMINAT!
Jucatorii eliminati nu pot pasa echipamentul sau munitiile coechipierilor. Orice jucator care primeste echipamentul pasat va primi, deasemenea, penalizare: ELIMINARE
Este interzis oricaror persoane asociate cu o echipa care joaca in momentul respectiv (antrenor, sponsor, jucatori de rezerva, etc) sa vorbeasca intentionat, sa gesticuleze sau sa transmita orice informaþie care ar aduce un plus de cunoastere jucatorilor activi aflati in teren. Daca acest lucru se va intampla va atrage dupa el o penalizare impotriva echipei cu care persoana joaca in acel moment, cand se produce ceea ce s-a interzis mai sus; se va penaliza prin puncte echipa in acel joc/lupta. Daca incalcarea regulilor mentionate mai sus are loc in alta parte, punctele de penalizare vor fi indreptate spre echipa persoanei. Penalizarea: ELIMINARE
VERIFICAREA VOPSELEI
Verificarea poate fi ceruta de catre orice jucator activ in orice moment in timpul jocului, dar jucatorii nu sunt obligati sa raspunda si/sau la cererile care sunt pentru distragerea atentiei. Ceasul, timpul de joc nu este oprit pentru verificarea vopselei. iN ACEST CAZ JUCATORUL TREBUIE SA STRIGE: “VERIFICAREA VOPSELEI”.
Verificarea vopselei din partea neutra: un judecator va efectua o verificare “neutra” a vopselei daca in timpul verificarii, el va expune jucatorul la loviri care sa interfereze cu activitatea normala a jocului. Un jucator devine neutru numai cand judecatorul se apropie indeajuns ca sa atinga jucatorul strigand “Acest jucator este neutru “, si semnalizeaza neutralitatea jucatorului tuturor celor din teren. Dar, pana cand arbitrul striga ca jucatorul care e verificat este neutru, jocul continua. Atunci cand nu se inceteaza focul si/sau deplasarea spre un jucator neutru, constituie infractiune. Penalizarea este: ELIMINARE
Cand un judecator efectueaza o verificare neutra, el trebuie sa semnaleze neutralitatea jucatorului pentru toti cei aflati pe teren: (1) strigand “Acest jucator este neutru” sau (2) ridicand o mana sus deasupra capului jucatorului.
STRATEGIILE SI PURTATORII DE STEAGURI
Steagul poate fi transferat intre jucatorii activi. Nu se poate transfera steagul de la un jucator eliminat la unul activ. Penalizarea: Ambii jucatori eliminati si steagul returnat.
Purtatorul de steag trebuie sa tina steagul la vedere astfel incat sa fie vazut atat de arbitri cat si de ceilalti jucatori din teren. El poate purta steagul in mana sau in jurul gatului, dar nu trebuie sa foloseasca steagul ca scut sau sa-l ascunda intentionat. Penalizarea: Jucator eliminat si steagul returnat la Statia Centrala.
Un purtator de steag eliminat trebuie sa lase steagul imediat, sa se anunte “AFARA!” , sa-si scoata banderola si sa-si ridice mainile deasupra capului pentru a semnaliza faptul ca este eliminat si sa paraseasca imediat terenul. Penalizarea: Steagul este returnat
SFARSITUL JOCULUI
SEMNALUL DE SFARSIT AL JOCULUI: Semnalul de sfarsit de joc va fi sunat daca:
• Steagul este capturat.
• Timpul pentru joc a expirat.
• O echipa este eliminata prin marcare cu vopsea de cealalta echipa.
Toate focurile trebuie sistate la semnalul de sfarsit de joc iar jucatorii din teren trebuie sa activeze dispozitivele de blocare a tevilor.
Un fluier va suna pentru a anunta sfarsitul jocului, acesta fiind dat de Judecator. inainte de aceasta, fiecare arbitru trebuie sa ridice mana dreapta in fata Judecatorului pentru a-i acorda acestuia libertatea de a anunta sfarsitul jocului.
SEMNALELE:
- SUNET DE FLUIER: pentru a marca inceputul si sfarsitul jocului
- UN FLUIERAT MIC, DUPA STRIGATUL “OPRITI JOCUL”: pentru a marca orice accident; se opreste jocul sau se anunta rejucarea acestui joc.
- “AFARA”, “ELIMINAT” (strigat de un jucator): pentru a anunta un jucator eliminat, un purtator de steag eliminat sau pentru orice verificare cronografica.
- VERIFICAREA VOPSELEI (strigat de un jucator): pentru a anunta cererea pentru verificarea vopselei de catre arbitru sau Judecator.
- RIDICAREA UNUI BRAT AL ARBITRULUI DEASUPRA CAPULUI UNUI JUCATOR: pentru a anunta ca jucatorul este neutru pentru verificarea vopselei sau alte motive si deci acesta nu poate fi o tinta.
- RIDICAREA BRATULUI DREPT DEASUPRA CAPULUI UNUI ARBITRU: pentru a anunta Judecatorul ca jocul poate incepe/fi oprit
- NR.__ PARASESTE JOCUL!: pentru a anunta jucatorul ca incalca regulile si acesta trebuie sa paraseasca terenul de joc.
- ACEST JUCATOR ESTE NEUTRU: pentru a anunta ca jucatorul este neutru si nu poate fi o tinta.
- OPRITI JOCUL, URMAT DE UN FLUIERAT SCURT (strigat de un jucator,arbitru sau Judecator): pentru a anunta un accident sau ranire ce a avut loc pe teren.
ESTE INTERZISA TRAGEREA IN CLADIRI, MASINI, ANIMALE, ETC.